Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ, ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ TOKUSHIN, ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SITE:Φαντάσου να είσαι Ρωμαίος πολίτης που ζει στη Βρετανία τον 5ο αιώνα. Η κάποτε ευτυχισμένη ζωή σου τώρα θα ήταν γεμάτη ανησυχία και φόβο. Ο ρωμαϊκός στρατός, ο ισχυρότερος και τεχνολογικά υπέρτερος στρατός του κόσμου, τα έχει μαζέψει και έχει φύγει από τη Βρετανία για να υπερασπίσει τη Ρώμη εναντίον του εισβάλλοντος εχθρού, του Αττίλα Χαν. Αυτό είναι καλό για τη Ρώμη αλλά κακό για τη Βρετανία. Ποιος θα την προστατέψει ενάντια στους βάρβαρους εισβολείς?

Οι ρωμαίοι βρετονοί κινδυνεύουν. Θυμάστε τους Πίκτες? Ήταν αυτά τα επιθετικά φύλα που ζούσαν στη Σκωτία. Είχαν δημιουργήσει τόσα προβλήματα στο Ρωμαϊκό στρατό που ο Αυτοκράτορας Αδριανός το 120 μχ αποφάσισε να χτίσει ένα τεράστιο τείχος κατά μήκος του βορείου τμήματος της Βρετανίας για να τους κρατάει εκτός.

ΠΙΚΤΕΣ

 
Τώρα, τον 5ο αιώνα, οι Ρωμαίοι στρατιώτες που επάνδρωναν το σύνορο έχουν φύγει. Οι Πίκτες περνάνε το σύνορο και κατευθύνονται νότια όσο πιο γρήγορα μπορούν, ζητώντας εκδίκηση! Θα βιάσουν, θα ληστέψουν, θα κάψουν και θα λεηλατήσουν οτιδήποτε βρούνε. Στο βορρά είναι ορατός ο καπνός απ’τα συνοριακά χωριά που καίγονται. Ομάδες προσφύγων τρέχουν νότια με τρομερές ιστορίες επιδρομών Πικτών. Το πιθανότερο είναι ότι το χωριό σου σύντομα να υποφέρει την ίδια μοίρα. Τι θα κάνεις?

Λοιπόν, οι Ρωμαιο-βρετονοί αποφάσισαν να αναζητήσουν βοήθεια από μισθοφόρους. Ο Ρωμαϊκός στρατός χρησιμοποιούσε πολλούς Σάξονες μισθοφόρους όταν κυβερνούσε την Βρετανία.

Τώρα, στον 5ο αιώνα, οι απόγονοι αυτών των μισθοφόρων ζουν στη Βρετανία και μαζί με τους Σάξονες ξάδερφούς τους από τη Γερμανία είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν με το πρόβλημα των Πικτών –αν έχεις πολλά λεφτά.

Οι ρωμαιοβρετανοί έχουν πολλά λεφτά αλλά καθόλου στρατό. Έτσι ζητήσαν τη βοήθεια των Σαξόνων εναντίον των Πικτών. Ο Σαξονικός στρατός ήρθε στη Βρετανία, κυνήγησε τους Πίκτες μέχρι πίσω στα σύνορα και όλοι ησύχασαν…για λίγο όμως. Οι Σάξονες σύντομα συνειδητοποίησαν ότι η Βρετανία ήταν καλύτερο μέρος απ΄ό,τι η πατρίδα τους στη Γερμανία. Ήξεραν επίσης ότι η Βρετανία ήταν απροστάτευτη και ότι ουσιαστικά θα έκαναν ό,τι ήθελαν. Οι Σάξονες στράφηκαν εναντίον των Βρετόνων και τους έδιωξαν από τα σπίτια τους και τους στρίμωξαν στο δυτικό μισό της Αγγλίας. Οι Σάξονες ανέλαβαν το νησί. Η Ρωμαϊκή Βρετανία ήταν τώρα πλέον παρελθόν.

ΣΑΞΟΝΕΣ


 
Σαξονική Βρετανία

 Για τα επόμενα 300 χρόνια οι Σάξονες και τα μακρινά ξαδέρφια τους οι Έγγλοι και οι Γέτες εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία. Μοιράστηκαν τη ρωμαιοβρετανία και ίδρυσαν νέα βασίλεια τα οποία διαρκώς πολεμούσαν μεταξύ τους για δύναμη. Δεν υπήρχε ειρήνη καθώς αυτός ήταν ο τρόπος που άρεσε στους Σάξονες. Λάτρευαν τον πόλεμο, και ο Σάξονας βασιλιάς δεν ήταν πραγματικός βασιλιάς αν δεν επετίθετο διαρκώς στους γείτονες ή και τους συγγενείς του. Ο πόλεμος ήταν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας τους όπως πχ το
sushi και το manga είναι μέρος της Γιαπωνέζικης κουλτούρας. Μερικοί πολεμούν για να ζήσουν – οι Σάξονες ζούσαν για να πολεμούν!

 
Το «Londinium» είχε εγκαταλειφθεί από τους Βρετόνους και οι Σάξονες αποφάσισαν να μην οικήσουν στην πόλη.

Αυτό είναι λίγο παράξενο καθώς η πόλη ήταν σχεδόν ακέραια, όμως για κάποιους αγνώστους λόγους οι Σάξονες αποφάσισαν να μην εγκατασταθούν εντός των αρχαίων Ρωμαϊκών τειχών. Αντιθέτως έφτιαξαν τον δικό τους οικισμό έξω από τα Ρωμαϊκά τείχη και δυτικά κοντά στον σημερινό κήπο Covent και την Εθνική Πινακοθήκη. Αυτός ο νέος οικισμός λεγόταν Londonwic στα σαξονικά. Ήταν ένα μεγάλο λιμάνι όπως ήταν και τον καιρό των Ρωμαίων με πλοία απ΄όλη την Ευρώπη να σταθμεύουν εκεί για να αγοράσουν και να πουλήσουν σχεδόν τα πάντα. Το Londonwic ήταν σημαντικό και πλούσιο λιμάνι για τους Σάξονες και πολλά σαξονικά βασίλεια πολεμούσαν για τον έλεγχό του.

Οι Σάξονες πλούτισαν και ευτύχισαν στο νέο τους βασίλειο για 3 αιώνες. Όμως όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν. Όπως ακριβώς πέταξαν έξω τους Βρετόνους, σύντομα θα τους πέταγαν σχεδόν έξω κάποιοι άλλοι. Η νέα απειλή δεν ήρθε από τον παλιό άγριο εχθρό τους τους Πίκτες, αλλά από μια φυλή που ήταν ακόμα πιο άγρια! Αυτός ο νέος εχθρός είχε επιτεθεί στους Πίκτες και τους είχε κατανικήσει. Προφανώς ήταν πολύ σκληροί! Αλλά ποιοι ήταν?

Οι Σάξονες σύντομα το ανακάλυψαν. Η πρώτη τους επαφή με αυτό το πολεμοχαρές φύλο συνέβη το 787 όταν κάτι παράξενα πλοία άραξαν έξω από ένα σαξονικό λιμάνι στη δυτική Βρετανία.

Οι ντόπιοι Σάξονες νόμισαν ότι οι ξένοι είχαν έρθει για εμπορική δραστηριότητα και ο βασιλιάς έστειλε τον εφοριακό του στο πλοίο τους για να εισπράξει τον φόρο συνδιαλλαγής σε σαξονικό λιμάνι. Όμως οι ξένοι έστειλαν τον εφοριακό πίσω στους Σάξονες χωρίς το κεφάλι του! Φανταστείτε κάτι τέτοιο! Την Τρίτη είσαι ένας χοντρός, πλούσιος και επιτυχημένος Σάξονας εφοριακός και την Τετάρτη είσαι ένας ακέφαλος, νεκρός εφοριακός! Ξένοι κόβουν το κεφάλι σου με ένα γιγαντιαίο τσεκούρι και στέλνουν το σώμα σου πίσω στο βασιλιά! Γιατί? Ίσως αυτοί οι ξένοι ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Σάξονες και μην μπορώντας να μιλήσουν την ίδια γλώσσα αποφάσισαν να μιλήσουν στη «γλώσσα του σώματος» ώστε να τους καταλάβει και ο ηλιθιότερος Σάξονας. Τι μήνυμα νομίζετε ότι οι ξένοι προσπαθούσαν να στείλουν στους Σάξονες? Ήταν ένα μήνυμα φιλίας? Ήταν ένα μήνυμα αδερφικής αγάπης και πολιτισμιακής ανταλλαγής? Δε νομίζω!

Σε όλο το Βασίλειο των Σαξόνων, έπιασε νευρικότητα τους Βασιλιάδες. Ποιοι ήταν αυτοί οι παράξενοι μακρυμάλληδες και μακρυγένηδες, με τα στενόμακρα πλοία τους? Ακολούθησαν αναφορές και άλλων περιστατικών από όλη τη Βρετανία. Κάθε αναφορά ήταν η ίδια: Στενόμακρα πλοία, γεμάτα βαριά οπλισμένους πολεμιστές με μακριά γένια και μαλλιά, να πλησιάζουν παράκτιες περιοχές της Βρετανίας.

Όμως οι Βασιλιάδες των Σαξόνων δε διέκοψαν το σχεδόν αδιάκοπο αλληλοσπαραγμό. Συνέχισαν ακάθεκτοι να πολεμούν ο ένας τον άλλον και να ραδιουργούν για εξουσία. Σύντομα θα πολεμούσαν όχι μόνο για τα Βασίλειά τους αλλά και για τις ίδιες τις ζωές τους!

VIKINGS

Η Εισβολή των Vikings!

Ναι, ήταν οι Vikings αυτοί που είχαν αποκεφαλίσει τον Σάξονα Εφοριακό και που είχαν κατατροπώσει τους Πίκτες στη Σκωτία. Όμως ποιοι ήταν οι Vikings? Η λέξη «Viking» είναι σκανδιναβική λέξη που σημαίνει «αυτός που κατάγεται απ’τα fjord». Είναι ένα πολύ ευρύ όνομα που έχει δοθεί σε Δανούς και Νορβηγούς πειρατές που άφησαν τα σπίτια τους στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία για να ληστέψουν, να δολοφονήσουν, να λεηλατήσουν και ρημάξουν παράκτιες πόλεις και λιμάνια όλης της Ευρώπης.


Η στρατηγική των Vikings ήταν να γεμίζουν τα ταχύτατα πλοία τους με πολλούς, βαριά οπλισμένους και αιμοδιψείς πολεμιστές και να πλέουν αστραπιαία σε κάποια ανυποψίαστη παράκτια πόλη.

Κατόπιν ξεχυνόντουσαν μέσα στην πόλη, σκότωναν όποιον αντιστεκόταν και έκλεβαν οτιδήποτε πολύτιμο μπορούσε να μετακινηθεί, έπαιρναν επιζώντες (κυρίως γυναίκες και παιδιά) για να τους πουλήσουν ως σκλάβους, και μετά έκαιγαν όλη την πόλη. Οι περισσότερες επιδρομές Vikings διήρκεσαν μόνο μερικές ώρες καθώς είχαν εξαφανιστεί προτού να προλάβει να οργανωθεί οποιαδήποτε αντίσταση.

Άφηναν μόνο ερείπια που κάπνιζαν και άσχημα ακρωτηριασμένα πτώματα αυτών που ήταν αρκετά χαζοί να προβάλουν αντίσταση.

Στην αρχή οι Vikings δρούσαν σε μικρές ομάδες. Το 793 επιτέθηκαν στο ιερό νησί του Lindisfarne στη βόρεια Αγγλία. Ήταν μια χριστιανική θρησκευτική περιοχή με ένα μοναστήρι, όμως αυτό δε σταμάτησε τους Vikings! Επιτέθηκαν στο μοναστήρι, σκότωσαν πολλούς μοναχούς, έκλεψαν τα πάντα και πήραν τους επιζώντες να τους πουλήσουν για σκλάβους. Όλη η Ευρώπη σοκαρίστηκε από αυτό το αιματηρό γεγονός. Θρησκευτικές περιοχές και Μοναστήρια θεωρούνταν ιερά και απαγορευόταν να επιτεθεί ο οποιοσδήποτε. Τους Vikings όμως δεν τους ένοιαζε!

Στη συνέχεια, το δέλεαρ του θησαυρού και των σκλάβων πιο βαθιά στην ενδοχώρα, ενθάρρυνε τις ανεξάρτητες ομάδες να ενωθούν και να κατευθυνθούν μακρυά απ’την ακτή για να κατακτήσουν ακόμα μεγαλύτερες πόλεις συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου και της Υόρκης. Οι Σάξονες πολεμούσαν μεταξύ τους και δεν μπορούσαν να ενωθούν για να αντισταθούν στους αριθμητικά πολύ λιγότερους Vikings. Μετά από πολλά χρόνια πολέμου, οι Σάξονες και οι Vikings αποφάσισαν το 878 να χωρίσουν τη χώρα σε 2 μέρη με μία γραμμή που ξεκίναγε από βορειοανατολικά και έφτανε νοτιοανατολικά. Το μέρος που ελέγχανε οι Vikings έγινε γνωστό ως Danelaw (Νόμος των Δανών). Ο Σάξονας Βασιλιάς Alfred έγινε γνωστός ως «Μέγας Alfred» για το ρόλο που έπαιξε στο να λήξει ο μακρόχρονος πόλεμος με τους Vikings.

Το Λονδίνο ήταν η σκηνή πολλών μαχών μεταξύ Σαξόνων και Vikings και μετά την εγκαθίδρυση του Danelaw από τον Alfred τον Μέγα, αποφάσισε ότι τα πράγματα ήταν ασφαλέστερα μέσα απ’τα τείχη της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης και όχι απ’έξω. Το «Londinium» ξανακατακτήθηκε και μετονομάστηκε «Lundenburh». Η Ειρήνη με τους Vikings δεν ήταν εύκολη. Για τα επόμενα 200 χρόνια οι Vikings και οι Σάξονες θα πολεμούσαν για εδάφη και για τον έλεγχο του Lundenburh που είχε καταστεί το κέντρο της πολιτικής και οικονομικής ισχύος των Σαξόνων. Είναι μία αιμοσταγής ιστορία γεμάτη ίντριγκες και βία. Τελικά ο Βασιλιάς των Σαξόνων Edmund Ironside και ο Βασιλιάς των Vikings Canute συμφώνησαν να μοιραστούν την εξουσία. Όταν πέθανε ο Edmund το 1016, ο Canute έγινε ο μοναδικός Βασιλιάς της Αγγλίας. Τελικά, οι Vikings ήταν οι κυρίαρχοι της Αγγλίας!


2 σχόλια: